Omnium Gatherumiin tutustuin vasta heidän uusimman ulosantinsa "Gardens, Temples... This Hell" MCD:n julkaisun aikoihin. Kun sain CD:n käsiini ja olin kuunnellut sitä hetken, olin varsin vakuuttunut bändin kyvyistä luoda hyvää, kaunista, silti niin aggressiivista metallia suomalaiseen taattuun laatuun. Pian olikin aika saada käsiin aiempi CD, jonka soundillinen taso on varsin kehno, mutta musiikillinen sen sijaan korkeahkoa siinäkin. Ensimmäistä demokasetti Forbidden Decay en ole tähän päivään mennessä kuullut ja ilmeisesti se ei ole tarpeenkaan, mikäli bändiä on luottaminen. Miksi niin, lukekaa se ja monet muut enemmän tai vähemmän tärkeät faktat haastattelusta, jossa mukana olivat Markus Vanhala, bändin keulahahmo, sekä kätyrinä basisti Janne Markkanen.

Moro Markus! Mitenkäs kesäsi on mennyt ja heti perään voisitkin määritellä musiikillisen tyylinne lukioille.
-No kesähän meni nopeasti partaa kasvatellessa ja nyt on syksy jälleen iskenyt päälle. O.G.:n musiikin voisimme luokitella melodiseksi, ehkä tunnelmalliseksi kalmametalliksi kovalla meiningillä höystettynä (eikä miksikään Sentenced tyyliseksi, kuten SFP demoarviossamme väitti, perkele!)

Olette tähän mennessä julkaisseet kolme tuotosta, joista kaksi on CD:eitä, mikä sinällään on positiivistä. Kuinka ja miksi olette päätyneet CD:seen julkaisumuotonanne?
-Nykyaikana on helppo ja halpa tuottaa CD:itä kotipolttoisesti. Tottakai CD on kaikella tavalla kasettia parempi, ja kun se vielä tulee halvemmaksikin kuin kasettikopiot niin juttuhan on sillä saletti.

Itse en ole ensimmäistä kasettidemoanne kuullut, mutta kerroppa mitä on tapahtunut nuista alkuajoista tähän hetkeen?
-O.G. perustettiin epämääräisesti siinä vuosien 95-96 vaihteessa kun aloimme Ollin kanssa kahdestaan tekemään biisejä. Pian saatiin mukaan kolme hörhöä lisää ja bändi oli valmis. Paljon treenattiin ja ekan keikan heitimme vuoden`97 alussa Kotkan nuokkarilla. Se on erittäin hyvä jos et ole tuota ensimmäistä demoa (Forbidden Decay `97) kuullut, sillä se on täyttä paskaa kaikelta osin; ensinnäkin äänentaso on puuroa neliraiturin ja kellarin ansiosta, ja soitto on huolimatonta. Kokoonpano on vaihtunut noista alkuajoista siten, että basisti on vaihtunut muutamaan otteeseen ja Lappalainen on siirtynyt pelkästään lauluun ja toista kitaraa on tullut työstämään Harri Pikka. Kesällä `98 väsäsimme uuden demon joka sekin nauhoitettiin treenikämpällä, mutta tällä kertaa digitaalisin vehkein. Tosin tämäkin tekele kärsii heikosta äänimaailmasta kiireisen tekoaikataulun vuoksi. Jouluna `98 menimme sitten ekaa kertaa ihan oikeaan kunnon studioon jossa nauhoitimme uusimman omakustanteemme ”Gardens, Temples…this Hell” mini-CD:n. Tämä tekele on ensimmäinen tekeleemme johon voi olla suurilta osin itsekin tyytyväinen; soitto toimii ja äänetkin ovat erittäin hyvät.

Oletteko kenties kehittyneet?
-Tottakai on luonnollista kehitystä tapahtunut paljoltikin alkuajoista. Ainakin itse voimme sanoa, että alamme kuulostaa jo oikealta bändiltä ja soittotaito on karttunut rutkasti. Biisit ovat parantuneet ja oma tyyli on alkanut hahmottua entistä selkeämmäksi eikä vanhantyyliseksi sekametelisopaksi.

Sinä vastaat Omnium Gatherumin musiikillisesta puolesta. Eikö muu bändi ole tarpeeksi kyvykästä tekemään musiikkianne?
-Kukaan muu ei ole sitä ikinä tehnyt, joten se on sitten jäänyt minun hommakseni tuoda nuo biisintyngät ja aivoitukseni treenikämpälle. Muun bändin hommana on sitten ollut biisien sovittaminen ja sen perinteisen Omnari saundin tuottaminen. Toki muutkin ovat kyvykkäitä säveltämään musiikkia, siitä todisteena toimivat jotkut heidän omista projekteistaan.

Näetkö millaisia positiivisia puolia siinä, että yksi mies vastaa kaikesta musiikista?
-Lähinnä sen, että linja on pysynyt samassa suunnassa eikä seilaillut sinne sun tänne kaikkien aivoitusten mukaan. Voisi sanoa, että näin ei synny niitä kuuluisia musiikillisia erimielisyyksiä.

Laulajanne, Olli, puolestaan vastaa sanoituksista. Pystyisitköhän tekemään pienen syväluotauksen hänen ajatusmaailmaansa kertomalla hiukan laulujenne sisällöistä?
-Ollin mukaan hänen lyriikkansa kertovat mm. kaikesta mikä muistuttaa meitä ihmisten kuolevasta sisimmästä ja kuolemasta yleensäkin, mukana on valheita, lisääntyvää kieromielisyyttä jota kukaan ei voi paeta sekä kokoon kuihtuneita unelmia ja tuskaa. Dogmaattisuuden varjostamaa nykymaailmaa, joka heijastuu ihmisen mieleen ja tekoihin. On kuulemma tärkeää muistaa ettei mikään tarina myöskään pääty onnellisesti…

Kun katselin sivuiltanne uutisikkunan läpi, huomasin, että bändissänne on tällä hetkellä vähän väliä joku armeijan leivissä. Kuinka pahasti tuo haittaa bändinne toimintaa?
-Tällä hetkellä basisti Janne, rumpali Jamo ja synamies Mikko ovat armeijassa ja laulaja Olli pääsi vasta kesällä pois. Tämä on pakottanut bänditouhut aika suppeiksi tällä hetkellä, mutta yritämme soittaa aina kun on mahdollista ja olemme nauhoittaneetkin hieman uutta matskua kämpillä. Muutaman keikankin yritämme toteuttaa syksyllä.

Keväällä jouduimme jopa soittamaan yhden keikan lainalaulajalla ja lainakosketinsoittajalla, kun Olli ja Mikko olivat jollakin perhanan sotaleirillä. Vuodenvaihteen jälkeen alamme kyllä jauhaa tosissamme taas! Ja tottahan tuo armeija haittaa siinäkin mielessä, että pojilta on tukka lähtenyt, heh…

Myöskään ette ole välttyneet miehistön vaihdoksilta. Olikos se nyt rumpalinne, joka viimeksi sai väistyä, mitä hänen kanssaan tapahtui? Eikö ole rasittavaa opettaa uudelle soittajalle vanhoja kappaleita kun itse jo hinkuisi uusia tekemään?
-Meidän vanha rumpalimme Ville Salonen muutti kauas pois opiskelemaan, joten uusi rumpali oli välttämätön. Uudeksi rumpaliksi löytyi heti toisen kitaristimme isoveli Jarmo Pikka, joka on aika rovasti tuon rumpujensoiton alalla. Kappaleiden

oppimisessa ei ollut mitään ongelmaa ja itseasiassa vanhatkin kappaleet saivat uutta munaa ja kuulostavat helvetin paljon paremmalta näinä päivinä. Onhan se tietysti aina ikävä aloittaa alusta kertaamalla vanhat biisit uudelle jäsenelle, mutta kuten sanottu, uusien jäsenien ansiosta homma on mennyt aina vain eteenpäin.


Jarmo Pikka

Kevättalvella '99 julkaisitte tällä hetkellä viimeisimmän tekeleenne, 3 kappaletta käsittävän, "Gardens, Temples... This Hell", CD:n Polttouhri Productionsin kautta. Kuinka paljon levyä tehtiin ja mitä se on ehtinyt myydä?
-Alun perin teimme kahdensadan levyn painoksen, mutta nyt nuo kaikki on jo myyty, joten otamme levystä jonkinsortin lisäpainoksen.

Millainen yritys ja mistä päin tämä Polttouhri muuten on?
-Polttouhri on täältä Kotkasta päin oleva pieni pimeästi toimiva yritys, joka julkaisee paikkakuntalaisten bändien demo-CD:itä. PU hoitaa juuri tuon levyjen halvan monistuksen. Lisää infoa Polttouhrista voi etsiä netistä osoitteesta: http://wwnet.fi/~evesa/pu/ .

Ilmeisesti uskotte kykyihinne niin kuin asiaan kuuluu, mutta minkä näet suurimpana syynä siihen, että olette edelleen ilman sopimusta, vai joko jostain ollaan haikailemassa peräänne?
-Suurin syy tuohon sopimuksettomuuteen on varmaankin oma laiskuutemme; uutta levyä kun ei vielä ole lähetetty muualle kuin Spikefarmille… Pitäisi varmaankin tässä jossain vaiheessa vähän ryhdistäytyä, sillä tottakai uskomme itseemme ja mahdollisuuksiin! Pientä yhteydenottoa on jo ollut joltain pikkupikku yhtiöiltä muun muassa Norjasta(!).

Olette Kotkasta ymmärtääkseni. Sieltä tulee mieleeni teidän lisäksenne At Dawn They Sleep, mutta muuten en ole juurikaan selvillä sikäläisestä tilanteesta. Onko seutunne anti köyhääkin, vai onko muitakin maininnan arvoisia nimiä?
-Onhan tämä täkäläinen hevikulttuuri vähän köyhää ja hiljaista, mutta lähivuosina on selvää piristymistä alkanut näkyä. Mainitsemisen arvoisia bändejä Sleeppareitten lisäksi on ainakin perinteistä heviä soittava Manitou ja legendaarinen Urolagnia (taitaa tosin nykyään olla Galactic Pulse nimeltänsä!). Kotkassa on aika kehnosti keikkapaikkoja joissa soittaa heviä, ja niitä vähiäkin ollaan suljettu.

Pitävätkö Kotkan ja sen ympäristön bändit kuinka paljon yhteyttä toisiinsa?
-Useimmat bändit pitävät todella tiivistä yhteyttä toisiinsa muun muassa vaihtelemalla ja lainaamalla jäseniä keskenään! (Ei ole harvinaista jos samana iltana samassa paikassa, mutta eri bändeissä soittaa sama naama useita kertoja.) Yhteisiä keikkoja puuhataan myös aika usein kimpassa.

Sinulla on Omniumin lisäksi projekti bändi nimeltä Seer Of Curses. Millainen bändi tässä on kyseessä? Eikö Omnium anna sinulle musiikillista tyydytystä tarpeeksi, vai miksi täytyy olla lisäksi sivuprojekteja? Eivätkö ne lisäksi vie aikaa toisiltaan?
-Tuo Seer of Curses nyt ei ollut muuta kuin vierailujuttu Hornan Shatraugin projektissa jossa kävin heittämässä pari sooloa, joten siitä ei sen enempää. Pienet sivuprojektit ovat aina mukavaa ajanvietettä ja ainahan löytyy sellaisia ideoita jotka eivät sovi Omnarin käyttöön… Aikaa on tällä hetkellä ollut muillekin projekteille juuri noiden armeijoiden takia.

Joko olet muuten nähnyt uusimman Star Warsin? Mitä pidit ja kuka on suosikkisi?
-Tietenkin on käyty katsomassa ja pidin kyllä, suosikki oli tottakai hienon seventies lookin omaava Jar Jar Binks!!!

Vai niin, no eipä muuta kuin hyvää jatkoa ja toivottavasti saamme kuulla teistä lisääkin!
-Kiitosta vaan Aortalle ja sanotaan että perrkele perästä kuuluu!!

Katuosoite:

OMNIUM GATHERUM, c/o Markus Vanhala, Rantakatu 3, 48700 KYMINLINNA

E-Mail:

ogatherum@hotmail.com

Kotisivu:

http://www.saunalahti.fi/~wanhala/OG/

Kokoonpano:

- Olli Lappalainen - laulu; Markus Vanhala - kitara; Harri Pikka - kitara; Janne Markkanen - basso; Jarmo Pikka - rummut; Mikko Nykänen - koskettimet

Diskografia:

- Forbidden Decay –kasetti (1997)
- O.G. –CD (1998)
- Gardens, Temples…this Hell (1999)

Suomalaiset bändit TOP10:

- Children of Bodom, Impaled Nazarene, Stone, Amorphis, Vanha Sentenced, Throne of Chaos, Kingston Wall, Silent Voices, Republic of Desire, YUP

[<- takaisin haastettelut-valikkoon]