Make your own free website on Tripod.com


Syyspuolella '99 julkitullut Spinefarm Recordsin alajaosto Spikefarm on ehtinyt todistaa jo maallemme iskukykyisyytensä toinen toistaan loistavammilla julkaisuilla. Ensimmäinen julkaisu oli Jämsänkoskelaisen Silentiumin debyytti, jota nyt ovat seuranneet kolme muuta, viimeisimpänä Rapturen "Futile". Vaikka tahti on ollut kova, sellaisena sen lupaa jatkuvankin farmin tarhuri Sami Tenetz. Haastattelu tehtiin Millenniumin kynnyksellä ja se selvensi itsellenikin monia asioita. Nyt tarjoamme sen teille. Olkaa hyvät...

Hyvää päivää arvon Sami Tenetz. Oma labelisi Spikefarm on vielä varsin tuore tuttavuus maamme metallipäille, joskaan ei ehkä niin tuntematon enää. Sukelletaan kuitenkin lähihistorian havinoihin. Eli kerropa Spiken synnystä ja taustaseikoista, mitkä saivat sinut päätymään oman levyfirman perustamiseen?
- No päivää...Heti alkuun täytyy korjata, että kyse ei ole minun omasta levyfirmasta, vaan Spinefarmin yhdestä jaostosta. (- Jaahas... A.H.) Minä olen vain henkilö, joka pisti tämän homman käyntiin ja sitämyöten hoidan myös kaiken käytännön Spikellä. Minulla oli tarkoitus perustaa oma pienimuotoinen lafka jo vuosia sitten, mutta rahoituksen takia se ei ollut mahdollista... Joten mikäs sen parempaa, kun nyt on Spinefarm taustatukena.

Spike on hyvin sidonnainen Spinefarmiin, eikö? Oma bändisihän levyttää heille, mutta millaiset sinun, Ewon ja koko Spine organisaation välit olivat ennen Spiken perustamista ja millaiset ne ovat nykyään? Tuleeko heiltä esim. rahallista tukea, mikäli sellaiseen tarvetta tulisi?
- Kyllä, Spike on täysin Spinen omistuksessa, joten myös kaikki rahoitus hoituu Spinen kautta. Spinen ja minun välinen molemmin puolinen luottamus, joka on syntynyt näiden vuosien aikana joina olen ollut heidän kanssaan tekemisissä Thy Serpentin kautta, oli tärkeä perusta Spiken synnylle.

Ihan alkuunsa tuli mieleen, että eikö Spikefarm ole hiukan liiankin omaperäisesti nimetty? Miksi oikeastaan päädyit kyseiseen nimeen, olisi kai ehdolla ollut muitakin?
- Nimi sopii hyvin, koska kyseessä on kuitenkin Spinen alamerkki, ja hieman rankempi sellainen, joten Spike sopii hyvin. Toki ehdolla oli muitakin, mutta Spike istuu Spinen rinnalle mainiosti.

Näin tuoreeksi farmiksi julkaisutahti on ollut aika kova. Aiotko jatkaa yhtä tiuhaa tahtia ja mistä oikein saat kaikki tarvittavat resurssit toimintaasi? Hypistelevätkö pankinjohtajat sormiaan innoissaan aina kun kassaanne kilahtaa rahaa, eli saako perinne jatkoa Spikelläkin, että pankki omistaa enemmän kuin firma itse itsestään?
- Julkaisu tahti on täytynyt olla kova, jotta ihmiset saisivat tiedon Spikestä. Suunniteltu julkaisu määrä on noin 11-12 levyä vuodessa, eli noin kerran kuussa. Olen hyvässä yhteistyössä Spinen kanssa, joka on tietenkin molemmin puolinen etu...

Kiinnityksesi tähän mennessä soittavat aika erityyppistä metallia keskenään. Onko tämä ollut selkeä pyrkimys?
- Kyllä, jokseenkin. On turha keskittyä vain yhteen metallin lajiin, koska se voi ruveta kuulostamaan yksitoikkoiselta, johtuen siitä että vapailla markkinoilla ei yksinkertaisesti ole tarjolla yhtäaikaa tarpeeksi laatua ja omaperäisyyttä yhdelle saralle. Spiken alku saattaa kuulostaa hieman kevyemmältä, mitä se tulee kaikenkaikkiaan olemaan. Toki saatan julkaista vieläkin jotain kevyempää kuin Silentium, mutta pääasiassa kokonaisilme tulee olemaan raskaampi kuin Spinen.

Muutenkin olin jostain syystä yllättynyt, kun sain käsiini julkaisulistasi. Olisin jotenkin odottanut paljon raskaampaa linjaa. Onko julkaisusi sitä linjaa mitä itse kuuntelet, vai sitä mitä uskot muiden kuuntelevan ja millaisia valintaperusteita sinulla lopulta on bändiesi suhteen? Kuinka olet hankkinut ensikosketuksesi bändeihin?
- Spiken julkaisuissa on molempia, niitä mitä itse kuuntelen, ja niitä mitä oletan muiden kuuntelevan. Valintaperusteisiin vaikuttaa monta tekijää:

1. Pidänkö bändistä vai en
2. Osaako bändi soittaa
3. Bändin kunnianhimo
4. Bändin työskentely tapa
5. Originaalisuus
6. Keikkailu mahdollisuus
7. Mahdollinen kaupallisuus

Siinä muutamia seikkoja. Kaikkien noiden ei tarvitse täsmätä, mutta jos täsmää niin silloin kyseessä on Spiken priority osastoa, johon todellakin panostetaan.
- Ensikosketukseni Spiken bändeihin olen saanut monilla eri tavoilla.

Myyntiin on ehtinyt saapua jo useampikin levy, ainakin Naulat 1-3 ja kaiketi neljäskin (30.12.99). Millaista palautetta julkaistut levyt ovat saaneet medioissa? Jollakin ollut muita parempaa kannatusta?
- Naulat 1-4 on nyt ulkona. Palaute on ollut jokaiselle sekä hyvää että huonoa...Näin laajalla meteriaalilla on mahdotonta miellyttää jokaista. Media on ottanut yleisesti hyvin bändit vastaan. Toki joku myy aina eniten, mutta tässä vaiheessa kun osa julkaisuista on ollut ulkona vasta 1-2 kuukautta on myynneistä vielä turha sanoa mitään.


Silentium:
Infinita Plango Vulnera


Entwine:
Treasures Within Hearts


Finntroll:
Midnattens Widunder


Rapture:
Futile

Olin ollut siinä käsityksessä, että Thyrane levyttäisi pitempäänkin Woodcutilla, mutta nythän he ovat Spiken suojissa. Heiltä tuli uusi levy juuri äskettäin Woodcutin kautta ja tarkoituksena olisi siis, että seuraava tulisi Spikeltä jo kesällä? Vieläkö tämä pitää paikkansa?
- Ei, kyllä Thyranella oli ainoastaan yhden levyn sopimus Woodcutille, joka tuli nyt täyteen. Seuraava Thyranen levy tulee Spikeltä joskus loppuvuodesta 2000. Bändin ilmoituksesta tuosta alkuperäisestä kesän aikataulusta myöhästytään hieman.

En tiedä onko tämä jotenkin omaa harhaani, mutta onko Thyrane teille jotenkin erityisen tärkeä? Muita tärkeämpi?
- Jokainen bändi joka on Spikellä, on meille tärkeä. Pidän kovasti musiikista jota Thyrane tekee, mutta en voi ruveta pistämään bändejä tärkeys järjestykseen, muuten homma kusee.

Millaista Spikefarmin toiminta on ja mitkä ovat valttejanne? Kuinka pyritte palvelemaan bändejänne paremmin kuin muut, onko esimerkiksi keikkapuolen järjestelyt tms. vahvuuksianne muihin verrattaessa?
- Spikefarmin valttit on luotettavuus, joustavuus, asiantuntemus ja rehellisyys. Sekä Spinefarmin kautta maailmanlaajuinen arvostus & levitys julkaisuille.

Ovatko kaikki bändinne keikkailukelpoisia ja joko he ovat keikkailleet minkä verran? Millainen tuo keikanjärjestely puoli on? Onko bändit miten helposti saatavissa keikalle tarpeen vaatiessa?
- Kaikki muut bändit keikkailevat paitsi Shape Of despair, joka soittaa Doomia, heiltä albumi pihalla Helmikuussa. Silentium omaa suht' vahvan keikka kokemuksen, jonka jälkeen tulee Entwine. Finntroll ja Rapture ovat vasta aloittelemassa keikkailuaan... Finntroll tosin hyvin vahvasti. Kaikki ovat saatavilla keikoille, bändistä ja keikkapaikasta riippuen, kuinka helposti?

Oletko koskaan harkinnut, että Thy Serpent rupeaisi joskus levyttämään Spinen sijasta Spikelle? Vaatisiko se jotain suuri muutoksia ja millaisia, jos vaatisi. Näetkö tällaisen vaihtoehdon ylipäätään mahdollisena?
- On kyllä käynyt mielessä, mutta Thy Serpent pysyy silti Spinellä, vaikkei se mitään suuria muutoksia vaatisikaan. Toki se mahdollisuus on olemassa, jos joskus saamme kenkää Spineltä, heh heh.

Milloin aikasintaan uskot Spiken lähtevän laajentamaan bänditoimintaansa ulkomaille? Millaisesta julkaisusta "True Kings Of Norway":ssa on kyse? Eli keitä ovat Norjan Todelliset Keisarit? Onko tuo julkaisu mahdollisesti pienen Spike-vauvan ensimmäisiä askelia kohti maailmanmainetta?
- Harkinta/neuvottelu on käynnissä kolmen ulkomaalaisen yhtyeen kanssa (2 x Norja & 1 x Japani)...Joten odotellaan ja katsellaan...? "True Kins of Norway" CD pitää sisällään seuraavaa materiaalia:

¤ EMPEROR:"As The Shadows Rise" 7ep'94
¤ IMMORTAL: s/t 7ep'92
¤ DIMMU BORGIR:"Inn I Evighetens Morke" 7ep'94
¤ ANCIENT:"Det Glemte Riket" 7ep'94
¤ ARCTURUS:"My Angel" 7ep'91

Ei mitään uutta, mutta silti hyvin vaikeasti saatavaa, vaikka useimmat näistä onkin ollut jo bonuksena jossain ennenkin.

Viimeisimmässä näkemässäni julkaisulistassa kiinnitin huomiota siihen, että Naulat 7-9 olivat tyhjillään ja ilmeisesti kuitenkin niiden julkaisut ovat jo ennen Thyranea, vai miten on? Joko nuille numeroille on käyty neuvotteluja bändien kanssa ja onko kenties uusia nimiä varmistunut?
- Kyllä julkaisut 7-9 pitäisi julkaista ennen Thyranea. Yhtään uutta nimeä ei ole vielä varmistunut, mutta neuvottelut ovat käynnissä muutamien yhtyeiden kanssa.

Eipä sitten muuta kuin hyvää alkavaa vuosituhatta. Jos jotain oleellista sanottavaa jäi niin sana on tietysti vapaa. Kuulemme sinusta ja farmistasi uskoakseni jatkossakin enemmän tai vähemmän säännöllisesti.
- Eiköhän tuossa tullut kaikki olennainen? Spikeltä voitte odottaa uutta julkaisua joka kuukausi... paitsi joulukuussa.


Sami ja kavereita

Katuosoite:

SPIKEFARM RECORDS, P.O.BOX 212, 00181 HELSINKI

FAX:

+ 358 (0) 9 454 27 133

E-Mail:

spike@spinefarm.fi

Kotisivu:

http://www.spinefarm.fi/spikefarm/index.html

Julkaisulista:

- NAULA 001 SILENTIUM: Infinita Plango Vulnera CD
- NAULA 002 ENTWINE: The Treasures Within Hearts CD
- NAULA 003 FINNTROLL: Midnattens Widunder CD
- NAULA 004 RAPTURE: Futile CD
- NAULA 005 SHAPE OF DESPAIR: Shades Of... CD (ulkona Helmikuussa)
- NAULA 006 VARIOUS: True Kings of Norway CD (ulkona Tammikuussa)
- NAULA 007 TBA CD
- NAULA 008 TBA CD
- NAULA 009 TBA CD
- NAULA 010 THYRANE: TBA CD

Suomalaiset bändit TOP10 (EI Spike/Spine):

- Amorphis, Autumn, Dawn Of Relic, Dolorian, Enochian Crescent, Horna, Impaled Nazarene, Lullacry, Throne Of Chaos, Unholy

[<- takaisin haastettelut-valikkoon]