Portrait of Beyond

Hyvät ihmiset, tässä teille tulee Portrait of Beyond. Bändi tuosta kuuluisasta (?) junanvaihto kaupungista, Pieksämäeltä. Asioista Aortalle tilittivät kaksi bändin perustajajäsenistä, Pasi Manninen ja Paavo Nieminen. Antaa herrojen kertoa lisää, olkaa hyvät.

- Bändimme sai alkunsa syksyllä -97 saatuamme innostuksen ryhtyä testaamaan kosvetinvelho P. Niemisen uutta digitaalista audiotyöasemaa. Yöllisten sessioden seurauksena syntyi kappale "Path", joka päätyi "Sheeps of God" -nimisenä Sicklife Inc:in Diabolical Torure II -kokoelmalle. Syksyn ja seuraavan kevään koleina öinä nauhoitimme myös 3 muuta kappaletta, jotka kaikki julkaisimme "Universal Destiny" mcd:llä. Sittemmin laitteisto on karttunut ja musiikkiakin on tehty lisää, ja sillä tiellä olemme edelleen.

Portrait of Beyond on julkaissut tähänastisella urallaan kaksi tuotosta. Jo mainitsemasi "Universal Destinyn" ohella olette vast'ikään julkaisseet uuden omakustainteisen mcd:n "Jorneyn". Kuinka pitkä ajan jakso näiden väliin mahtuu ja miten musiikillinen ulosantinne on muuttunut vertailtaessa mcd:eitä?

- Kuten jo mainittu, Universal Destiny tehtiin vuosien -97 ja -98 taitteessa ja uudempi Journey saatiin valmiiksi tuossa maaliskuussa 2000. Kyllähän musiikkityylissä on melkoinen ero, ja soundipuolella ollaan myös edetty paljon sitten noiden ensimmäisten kokeilujen. Universal Destiny oli linjaltaan lähempänä blackmetallia, joskin sen 2 uusinta biisiä "Trapped to be" ja "Roulette of Worlds" sisältävät jo kokeellisempia elementtejä joita löytyy Journeyltakin. Noissa biiseissä kuullaan örinän ohessa ensimmäistä kertaa laulajaamme Hanna Vähäsarjaa joka sittemmin muotoutui päävokalistiksi. Journey-levylle mukaan tuli myös basisti/viulisti Henrik Roschier, joka oli musisoinut kanssamme jo bändin alkuajoista lähtien, mutta vasta nyt hänellä oli aikaa osallistua myös nauhoituksiin.

Bändin laulutyyli on varsin selkeästi muuttunut entisistä ajoista. Vanhat black metal murinat ovat menneitä, vaikka yhdessä "Jorneyn" biiseistä sitäkin vielä välyätellään. Tilalle ovat tulleet Heidin puhtaat ja hennohkot lauluosuudet. Mistä tämä neiti porukkaanne päätyi ja miten tyytyväisiä häneen ollaan oltu? Ja koska itse olisin hieman miesääntäkin levylle kaivannut, niin kysyin vielä, josko seuraavalla tuotoksella sellaistakin kuultaisiin?

P.o.B. - Universal Destiny- Hannan laulu tuntuu jakavan mielipiteitä, mikä on meistä vain positiivista. Eihän kaikkia voi aina miellyttää, eikä tämä ole meidän tarkoituksemmekaan. Tiemme kohtasivat sattumalta, vai oliko tuo sitten kohtalo? Mutta siitä lähtien on hänen laulunsa kappeleissamme sävyttänyt muotokuvaa tuonpuoleisesta.


- "Dominant"-kappale on Journeyn biiseistä vanhin, jossa vielä kuuluu örinää jäänteenä vanhoilta ajoilta. Muiden biisien luonne ikäänkuin vaati hieman ilmeikkäämpää tulkintaa, joten päävastuu siirtyi Hannalle. Jatkosta ei voi vielä sanoa mitään varmaa, siellä saatta olla miehiä tai naisia, jos ei sitten lampaitakin...

Taannoin tehdessäni arviointia Jorneystä mietin mihin lokeroida bändin musiikki siinä sen kummemmin onnistumatta. Siksipä ajattelinkin kysyä bändiltä itseltään, miten he tyyliään kuvailisivat ja millainen osuus heidän näkökulmastaan eri musiikillisilla elementeillä on. Ihan suoraviivaista vastausta eivät hekään osanneet antaa.

- Bändin jäsenten musiikilliset juuret ovat laajat, joten erilaisia vaikutteita tulee niin blackmetallin kuin teknomusiikinkin saralta, ja koska vinksahtaneet luonteemme niin sanelevat, on musiikkikin sen laatuista. Kyllä lähtökohdat kuitenkin ovat vahvasti siellä metallin puolella, mutta vasta kollektiivisen suodattimen läpi ajauduttuaan kappaleet saavat lopullisen luonteensa. Kaikkien osallisten persoonallinen kädenjälki siis vaikuttaa lopputulokseen joskus yllättävilläkin tavoilla.

Utelin jo perinteiseen tapaan oleellisimpia sanoituksien sisällöistä, teemoista ja niiden synnystä.

- Sanoitukset ovat pääasiassa yhden henkilön ajatuksenvirtaa jota on sen jälkeen ryhmänä hiottu. Teemat pyörivät ihmistä suurempien asioiden ympärillä, kyytiä saavat niin tieteelliset teoreemat kuin filosofiset "totuudet". Pyrimme ilmaisemaan asioita myös ns. rivien välistä, jolloin päällisin puolin absurditkin tarinat saavat lihallisen muodon. Tieteellisten teemojen suosiminen on meille jokseenkin luonteenomaista, sillä onhan 4/5 jäsenestä uhkaavasti akateemisen suonsilmäkkeen imussa...

Entäpä Portrait of Beyondin kappaleiden syntyprosessi? Pasi Manninen oli aiemmin jo kertonut, ettei heidän bändiään ole ollut helppoa saada kerralla kaikkia saman katon alle. Olin miettinyt, kuinka hajanaista bändin sävellysprosessi on ja miten treenijärjestelyt on hoidettu?

- Ei lainkaan hajanaista, vaan pikemminkin säikeistettyä. Kuten sanoitukset, myös kappaleet ovat yhden tai kahden henkilön käsialaa, jonka jälkeen bändin sisäinen paine puristaa hiilen timantiksi. Totta pitää väittämä siitä, ettei bändimme ole yhdessä kappaleita liiemmin harjoitellut, vaan kukin harjoittelee suorituksensa tahollaan.

Bändiä jota ei saada yhdessä harjoittelemaan ei myöskään varmaan liiemmin keikkaile, vai millainen suhteenne on keikkailemiseen? Onko keikkakokemusta karttunut muita teitse, ellei PoB'in kautta?

- Bändimme muusikot ovat ravitsemusliikkeiden hapossa parkkiintuneita pitkänkin linjan keikkamuusikoita, vaikka yhteisiä keikkoja ei ole ollut. Alkujaan kolmihenkisen bändin oli hieman vaikea multiploitua soittamaan useita instrumentteja kerralla, joten livesoitto ei ole tähän asti kuulunut bändin formaattiin. Tulevaisuudessa olemme kuitenkin avoimia laajentamaan reviiriämme myös esiintymislavojen hämyyn. Kohtalaisen laajaksi paisuneet sovitukset tosin vaatisivat muutamien sessiomuusikoiden palkkaamista, joten nähtäväksi jäänee päädymmekö tien päälle.

Mitä muuta voisit kertoa jäsenistä, kuin että he ovat 'parkkiintuneita'? Teillähän on riveissänne myös aito viulisti. Miten suuresti arvostatte tällaisen hieman harvinaisemman aidon soittimen mukana oloa bändissänne?

- Bändin jäsenten iät ovat haarukassa 21-23. Perustajajäsenet Pasi, Jani, Paavo ja Henrik ovat tovereita useamman vuoden ajalta. Alunperin jokainen soitti omissa keikkailevissa bändeissään ja yhteiset musiikilliset ambitiot saivat aikaan projektina syntyneen Portrait of Beyondin. Viulu ja muut "aidot" soittimet ovat meille ehdottoman tärkeitä, mutta niin ovat myös koneellisesti tuotetut äänekset. Levyllämmehän kuullaan pelimannisoittimista viulun lisäksi myös kurttua, trumpettia ja jousella soitettua sähköbassoa sekä jousikaikua.

Jorneyn aloittavassa "Stargazer"-biisissä on ollut sävellystyössä mukana myös äijä nimeltä J.Saajanaho. Kukahan hän mahtanee olla ja mistä hän on päätynyt osalliseksi teidän materiaaliinne?

- Oikaistaanpa alkuun hieman. Jani Saajanaho on ollut makana levyllä, mutta ei sävellys- vaan sanoitus puuhissa. Hän siis oli osallisena Stargazer-biisin sanoituksessa, ja myös biisissä kuultavat miesrepliikit ovat hänen lausumiaan. Mies on muuan musiikista kiinnostunut enimmäkseen Lahdessa vaikuttava inttikaveri, joka tuli kosmisen yhteensattuman johdosta osallistuneeksi myös meidän bändimme tuotantoon.

P.o.B. - Jorney

Portrait of Beyondin kohdalla visuaalinen puoli on ihan kohdallaan ja esimerkiksi levyn omatekoiset kannet olivat näyttävät. Miten paljon panostatte tällaisiin asioihin ja kiinnittävätkö bändit teidän mielestänne riittävästi huomiota tällaisiin enemmän yleisönkosiskelu seikkoihin nykyään?

- Pyrimme kaikissa osa-alueissa tekemään parhaamme, niin myös visuaalisessa ilmaisussa. Emme pidä juuri minään bändejä, jotka jättävät jonkun osa-alueen retuperälle. Tämä on perinteinen käsityöammatti ja pyrimme viimekädessä itse vastaamaan siitä, että tuotettamme kehtaa myös kuuntelun lomassa katsella. Masentavia ovat ne tapaukset, joissa mustavalkokopiokannet jättävät arvailujen varaan niin biisien nimet kuin asioista vastuussa olevat. Mutta vielä jäätiin nälkäiseksi, joten seuraavaksi on parannettava entisestään.

Minkä verran muuten seuraatte nykyään Suomen metalskeneä? Osaisitteko esimerkiksi nimetä mitään mielestänne parhaita yhtyeitä? Entä millaiset kotimaiset yhtyeet ovat merkittävimmin vaikuttaneet teihin kahteen henkilökohtaisesti kautta ajan tai sitten bändinne linjaan, esimerkiksi tyylinvaihdokseenne?

- Jonkun verran skeneä tulee seurattua, mutta aina ei tahdo pysyä kehityksen mukana, bändejä on nykyään niin paljon, että helmien erottaminen joukosta on hankalampaa. Kyllä menneistä on ehdottomasti mainittava Stone, ja muita ei sitten tarvitse mainitakaan. Bändimme linjan muutos ei ole millään muotoa riippuvainen muista bändeistä saatika trendeistä. Emme me mitään vastarannankiiskejä tahdo olla, mutta tahdomme musiikkimme kuvastavan sisäistä maailmaamme eikä markkinavoimia.

Niinhän sen juuri pitääkin olla. Kiitokset vielä vastauksista ja hyvää jatkoa koko Portrait of Beyondille!

- Kiitos haastattelusta, pumpatkoon Aorta tietoutta maamme metalliseen verenkiertoon.

Jeps. Tack so mycke, vielä kerran!

Katuosoite:

Portrait of Beyond, PL 48, 76101 Pieksämäki

E-Mail:

portraitofbeyond@come.to

Kotisivu:

http://come.to/portraitofbeyond

Kokoonpano:

- P.Manninen - Kitara ja murina; P.Nieminen - Syntsa ja samplet; J.Soikkeli - Rummut ja kitara; H.Roschier - basso, viulu ja trumpetti; H.Vähäsarja - naislaulu ja kuiskaukset

Diskografia:

- Universal Destiny mcd '98
- Jorney mcd '00

[<- takaisin haastettelut-valikkoon]